Goede voornemens 2022
Het nieuwe jaar is traditiegetrouw een periode om nieuwe doelen te stellen.
Meestal willen we gezonder eten, vermageren, sporten, meer tijd voor onszelf inplannen, of misschien hebben we een doel op ons werk of voor ons gezin dat we willen bereiken.
Wat als je ook hoger kon mikken?
Wat zou er gebeuren met je leven als je “jouw algemeen gevoel van welzijn verhogen” als doel zou nemen?
Hiermee bedoel ik, iedereen heeft een bepaald basisgevoel van welzijn waarmee hij elke dag gaat slapen en weer opstaat.
Dit is een algemeen gevoel over hoe het met jou gaat, een gevoel dat alles voor jou min of meer klopt. Dat basisgevoel komt meestal voort uit je opvoeding, de dingen die je hebt meegemaakt in je leven en de overtuigingen die je hierdoor over jezelf hebt. Dit onbewuste gevoel creëert de omgeving waarin je vertoeft.
Je hebt de job, het huis, het gezin, de vriendenkring, de familie, … die jij al dan niet bewust, vindt dat je verdient.
Iemand die in een welvarend stabiel gezin is opgegroeid, heeft veel meer kans om zelf in een welvarende, stabiele situatie te belanden dan iemand die in armoede of in een traumatische situatie is opgegroeid. De kans dat deze laatste een moeilijker leven tegemoet gaat, is veel groter.
Als je onder je basisniveau zakt, heb je zelf het gevoel dat het niet meer klopt en bestaat er een grote kans dat je actie onderneemt. Als je erboven uitsteekt, en je hebt niet aan je overtuigingen gewerkt, ga je meestal een gevoel krijgen dat het te mooi is om waar te zijn, je saboteert jezelf onbewust en je zakt terug af naar je vertrouwd niveau. Je krijgt dan het gevoel dat je steeds op hetzelfde punt belandt, ongeacht hoeveel inspanning je ook doet.
De meeste mensen houden van routine en hebben bij hun basisgevoel meestal het gevoel dat alles goed gaat. Ze nemen het leven zoals het komt met alle bijhorende ups en downs.
De meesten onder ons zijn ook gewoontedieren.
We stappen elke ochtend langs dezelfde kant uit bed, we beginnen aan dezelfde ochtendroutine als de vorige dagen, we vertrekken op dezelfde manier naar hetzelfde werk. Daar aangekomen ontmoeten we dezelfde mensen en doen we dezelfde job. ’s Avonds gaan we op dezelfde manier en meestal nog langs dezelfde weg naar huis om in eenzelfde avondroutine te vervallen. We ergeren ons aan dezelfde dingen en dezelfde mensen. We denken dezelfde gedachten, we herhalen in ons hoofd vaak dezelfde gebeurtenissen uit het verleden, enzoverder. Kortom, alles loopt op rolletjes, niet?
Einstein zei al: wie doet wat hij altijd deed, krijgt wat hij altijd kreeg.
Door je aandacht meer op jezelf en je innerlijke wereld te richten, kan je meer bewust worden van je eigen gewoontes en gedachten en vooral van waar jij jezelf begrenst.
In eerste instantie is dit niet makkelijk en vaak zeer confronterend. Je komt meer in contact met je eigen, soms zeer pijnlijke emoties. Maar daar gaat het nu net om. Wij hebben allemaal stukken van onszelf waarvan we geleerd hebben dat ze slecht zijn. We begraven deze stukken en proberen ze zoveel mogelijk in ons leven te vermijden.
Als je bijvoorbeeld opgroeide in een gezin waar weinig ruimte was voor jouw emoties, telkens als je wou uiten dat het niet goed met jou ging, werd dat weggewuifd en moest je flink zijn en je aanpassen aan het gezin. Je moest verder gaan alsof er niks aan de hand was met jou. Het zou bv kunnen dat je ouders in een scheiding zaten en dat er geen ruimte was om er iets extra bij te nemen of dat beide ouders een zeer drukke job hadden en geen energie meer over hadden om zich met jou bezig te houden, misschien was er een broer of zus die alle extra aandacht nodig had of wisten je ouders gewoon niet hoe te reageren omdat ze dat zelf nooit geleerd hadden.
Er zijn zoveel redenen waarom dit kon gebeuren, maar ze hebben wel allemaal hetzelfde resultaat. Jij leerde dat jouw gevoelens niet belangrijk waren of ondergeschikt aan het groter geheel. Afhankelijk van hoe sterk je op dat moment was en hoe dikwijls dit zich herhaalde, kan dat grote gevolgen hebben.
Je leerde je gevoelens onderdrukken en verder gaan alsof er niks aan de hand was.
Dit kan je lang volhouden maar zeker niet je hele leven. Op de duur krijg je hier last van, je kan bijvoorbeeld psychosomatische klachten ontwikkelen of problemen krijgen in de relaties die je aangaat. Zolang je dit onderdrukte stukje van jezelf niet ziet, gaat het jou op één of andere manier parten spelen.
Wij hebben allemaal zo’n stukjes in onszelf. Afhankelijk van hoeveel het er zijn en hoe zwaar ze wegen, houden deze stukken je tegen in je leven.
Door deze delen te zien, te leren voelen en ze ruimte te geven, kunnen ze eindelijk oplossen en krijg jij meer vrijheid.
Het kan zijn dat het leven jou uitdaagt om deze stukken onder ogen te zien. Dit gebeurt als je te veel onder je basisniveau zakt door bv gezondheidsproblemen, een ruzie, job verlies, een scheiding, …
Sommigen hebben een grote droom die hen aanzet tot actie en overstijgen op die manier henzelf, anderen komen traumatische gebeurtenissen tegen die hen dwingen met zichzelf aan de slag te gaan.
Het is niet nodig om hierop te wachten, je kan ook zelf de beslissing nemen om meer keuzevrijheid te creëren. Ik sta graag aan jouw zijde om je in dit proces te begeleiden.
Ik zie jou, helemaal, precies zoals je nu bent en dat geeft jou de vrijheid om alle delen van jezelf tot uiting te brengen.
Het is zeker avontuurlijk en uitdagend om dit te doen, maar het is de mooiste beloning die je ervoor terugkrijgt, namelijk, innerlijke vrijheid. Er is geen grotere voldoening.
- Reageren op naar reflecteren in jezelf.
- Anderen die een grote invloed hebben op hoe jij voelt naar verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoelens en emoties.
- Problemen om anderen te vertrouwen naar vertrouwen in jezelf.
- Botsen op onzichtbare grenzen naar vrijheid door zelfinzicht.
- Energie verliezen door te piekeren over problemen naar bakken energie voelen dankzij te focussen op je eigen talenten, dromen en doelen.
- Delen van jezelf angstvallig onderdrukken naar jezelf zien en houden van alle delen van jezelf.
Ik daag je uit voor een klein zelfonderzoek, waar hou jij jezelf tegen?
Welke delen van jezelf wil je liever niet zien?
Welke overtuiging die jij hebt, zet een rem op jezelf?
Wat heb je in je jeugd zo vaak gehoord dat je het zelf bent beginnen geloven?